streda 8. apríla 2020

home office a produktivita

Ahojte!

Ok, nerobím síce full time home office, ale tej práce mám aj tak kopec. Takže verte, je čo plánovať a organizovať! Tu je pár tipov pre lepšiu prácu!


Základ asi poznáte: 

  • mať vyčlenené pracovné miesto, kde len pracujeme
  • udržiavať toto miesto čisté a upratané
  • mať dobré osvetlenie
  • mať vypnuté upozornenia a iné rušivé elementy
  • robiť si pravidelné pauzy
  • robiť to do listy
  • .......
Čo funguje mne?
1. Skôr vstať a urobiť si raňajky ktoré ma zasýtia na dlhší čas!


2. Upraviť sa! Maskaru a linku si dávam každý deň. A z času na čas si oblečiem rifle a košielku alebo legíny s pekným tričkom. :D Pre niekoho zbytočné, no ja sa cítim takto lepšie a mám pocit ako by som fakt išla do práce. 


3. Urobiť si tyždenný to do list, kde si zaznačím najdôležitejšie body, ktorým sa budem musieť venovať. Tento worksheet som vytvárala sama, mám ho založený na nástenke a každý deň sa k nemu vraciam a dopisujem. 


Afirmácie ma udržujú v pozitívnej nálade. Snažím sa sústrediť na pekné veci, občas pridávam motivačné a podporné citáty. Ak by ste chceli, môžete si ho stiahnuť  tu . 

4. Určiť si, koľko času potrebujem dnes na prácu - každé ráno začnem podrobnejším to do listom, kde úlohy rozdelím na menšie podúlohy. 

5. Pracovať ráno! Ja som ráno produktívnejšia a môj mozog pracuje omnoho rýchlejšie ako pod večer. Zisti aj ty kedy máš svoje "hodinky"! Pomôže ti to zefektívniť prácu!



6. Najťažšie/najdlhšie úlohy vykonať ako prvé. Čím skôr sa ich zbavíte, tým skôr zvládnete zvyšok úloh a nebudete to naťahovať celý deň.

7. Byť offline! A to čo najdlhšie. Najskôr to bolo veľmi ťažké, pretože veď času mám dosť, kuknem to, to, to... a deň v ri*i ! :D
Dnes viem, že to bez sociálnych sietí zvládnem o poznateľný čas skôr. 

Ako pracujete vy? Čo funguje na vás? Dajte mi vaše rady! 

Pekný deň!

Deny 






16 komentárov:

  1. Se všemi body souhlasím, důležité je plánovat a umět si celý program zpříjemnit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S většinou souhlasím :) A obdivuju tě za to, že zvládneš doma nosit džíny :D Mě by švihlo :D Namalovaná taky většinou nejsem. Ale uklizeno kolem sebe mít musím, nejtěžší úkoly dělám první a snídaně je základ <3 Skvělý článek :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Také jsem ráno produktivnější, ale bohužel se ráno a během dopoledne jen málokdy k něčemu donutím, spíš jsem ráda, že si můžu chvilku přispat a poležet si :D I když chápu, že je to kontraproduktivní, protože pak mám pocit, že za celý den nic nestihnu :D

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobré postřehy, s většinou souhlasím. Jen se teď nemaluju (alergie je mrcha, takže si stejně fut šmudlám svědící oči a aspoň po nich rozmazávám mascaru :-)). A pořadí úkolů někdy přehazuju - když vím, že mi něco půjde extrémně špatně, tak nejdřív "odbouchám" jednoduché věci - jednak mám dobrý pocit, že je něco hotového a jednak mi neutečou termíny, kvůli tomu, že jsem se na něčem zasekla.
    A tvůj blog vypadá zajímavě - hodím si tě do sledování :)
    Hezký den

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To být offline bych konečně mohla plnit! Protože na mobilu trávím hodně času..

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mě taky hodně pomáhá pracovat ráno, to jsem nejvíc produktivní :) Já teda pracuju tak dlouho, než udělám všechny úkoly a musím se přiznat, že když skončím s nima dřív, tak si ještě něco přidám. Tuhle svoji vlastnost teda ráda fakt nemám :D A pauzy jsou nutností :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. wow! tak to si super že si ešte tak dobrovolne dáš ďalšie :)

      Odstrániť
  7. Super tipy, mám to vlastně podobně, akorát ten telefon, ten mně taky pořád nějakým kouzlem krade čas :D
    A nejlépe se cítím, když ráno můžu začít cvičením, mám pro ten den hotovo a navíc mě to úplně nabije na celý den :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Máme to dost podobně, také jsme nejproduktivnější dopoledne, i když teď do oběda povětšinou stihnu akorát cvičit a na školu a práci se vrhám až po obědě. Taky jsem si musela začít doma psát to do listy někam, kde je vidím na první pohled, protože doposud jsem je měla v diáři, jenže ten se mi doma nechtěl otevírat a pak jsem na půlku věcí zapomněla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pracujem z domu takmer stále, takže už v tom mám rutinu. :) Tiež veľa plánujem, ale zas nedám dopustiť na pohodlné oblečenie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Home office je pro mne celkem čerstvá záležitost, ale už teď můžu říct, že některé body toho základního zvládám. A sice: mám v bytě vyčleněné pracovní místo a dělám si pravidelné pauzy. To ostatní ještě trochu pokulhává:-). Ale musím říct, že zvyk z denní docházky do zaměstnání mi zůstal a většinopu se ráno obleču jako mezi lidi a nalíčím se.
    Díky za tipy, Deny, ráda se nechám inspirovat a doufám, že se v tomto novém pracovním prostředí brzy zaběhnu.
    Hezké dny, Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vstat skor a upravit sa, tak to je základ podla mna. SOm už druhý mesiac na homeoffice a teda je to ťažke. Ked nevstanem skor, tak mám rozhádzaný a chaoticky celý den.
    Do toho musim varit obed, starat sa o dieta, riešit druhu pracu... no proste nie je to len tak atreba mat veci naplánované a organizované.

    OdpovedaťOdstrániť